Klyngepartner Datatjenesten tilbyr digitale verktøy under coronakrisen

 

MØTEROM: Datatjenesten leverer komplette IT-løsninger og har merket økt interesse for digitale tjenester i et hjemmekontor-preget Norge. (Foto: Datatjenesten)

Klyngepartner Datatjenesten tilbyr digitale verktøy under coronakrisen:

– Nye løsninger gjør at vi blir mindre avhengige av infrastrukturen på kontoret

Da coronaviruset stanset den normale hverdagen hos de fleste bedrifter og virksomheter innenfor Norges grenser, har digitale løsninger blitt viktigere enn noen gang. Smart Innovation Norways klyngepartner Datatjenesten leverer nettopp slike tjenester.

Av Mari Kristine Buckholm, 22. april 2020

– Serverdrift og IT-support er operativt som normalt og vi har samme bemanning, men cirka 75 prosent utfører dette fra hjemmekontor. Ved håndtering av fysiske varer som for eksempel reparasjon av en datamaskin, har vi iverksatt rutiner for å sterilisere dette. Lokalene holder åpent for henvendelser som krever fysisk tilstedeværelse eller overlevering, forteller kunde- og markedsansvarlig i Datatjenesten, Håkon Jonassen, om hvordan IT-selskapet ivaretar kunder og drift under coronapandemien.

Siden mye av selskapets arbeid utføres på avstand, kan datatjenesten fortsatt yte normal service via fjernstyring og dialog på telefon, e-post og chat.

– Heldigvis er vår bransje slik at det er mindre viktig hvor vi geografisk oppholder oss og samhandlingen skjer på nett. Alle møter og kurs er flyttet til digitale plattformer som Microsoft Teams og planlagte serviceoppdrag utføres over internett, forklarer han.

Covid-19 byr på utfordringer

Jonassen røper at Datatjenesten fortsatt opplever godt salg av småartikler og får mange henvendelser, spesielt relatert til hjemmekontor. Samtidig legger han ikke skjul på at Covid-19-krisen skaper visse utfordringer – både for Datatjenesten og alle andre.

– Kriser bringer med seg en etterspørsel av informasjon som angripere prøver å utnytte. Det florerer av cyberkriminelle som ønsker å utnytte situasjonen ved å utgi seg for å ha coronarelatert informasjon, eller prøver å utnytte systemer som nå blir tilgjengelig på mot internett for at ansatte kan jobbe eksternt, påpeker Jonassen (bildet). Han legger til:

– Vi lever i en global verden og pandemien gjør det svært tydelig. Den påvirker forsyningskjeder, ikke bare av medisinsk utstyr og mat, men også av andre etterspurte varer som datamaskiner, servere og nettverksutstyr.

Digitale verktøy for fremtiden

Jonassen er imidlertid svært fornøyd med hvor uproblematisk det, rent teknisk, har vært å jobbe hjemmefra. Han tror det bedrifter og samfunnet som helhet lærer og erfarer nå, både når det gjelder nye rutiner og metoder samt digitale verktøy, vil bli med oss når ting etter hvert normaliseres igjen.

– Situasjonen har tvunget frem adopsjon av digitale verktøy for samhandling i stor skala. Verktøyene fungerer bra og nye løsninger gjør at vi blir mindre avhengige av infrastrukturen på kontoret. Dette har vi fått testet ordentlig i løpet av denne perioden, og de fleste vil nok forbli på disse plattformene i etterkant. Mange kommer til å arbeide med økt mobilitet, nå som de har fått dette etablert, sier han.

Som medlem i Cluster for Applied AI, er Datatjenesten en verdsatt og sentral leverandør av IT-løsninger til Smart Innovation Norway – også under coronapandemien.

– I år har flere av våre aktiviteter og arrangementer blitt truet av COVID-19 krisen, men ved hjelp av løsningsorienterte ansatte og samarbeidspartnere, har vi klart å gjennomføre ved bruk av digital teknologi. Datatjenesten hjelper oss med å skaffe de verktøyene vi trenger for å automatisere, informere og transformere våre forretningsprosesser ved hjelp av digitale verktøy, forteller Lorenzo Ruscelli, leder for Inkubator & IT hos Smart Innovation Norway.

Tilbyr hjelp til digitalisering

Han håper at både Smart Innovation Norway og resten av næringslivet utnytter den økende bruken av digital teknologi til å jobbe videre med digitalisering.

– Jeg tror de fleste i næringslivet og samfunnet generelt har måttet erkjenne at digital teknologi er som vann. Den er overalt, hele tiden. En naturlig del av hverdagen, som ikke skiller seg ut. Nå tror jeg det har blitt lettere for folk å forstå at digitalisering handler om mer enn utvikling og adopsjon av digital teknologi. Digitalisering handler om måten vi bruker digitale teknologier til å endre forretningsmodeller og skape nye inntektskilder og verdiskapende muligheter på, understreker Ruscelli. Han fortsetter:

– Samtidig er det viktig at alle ledere der ute forstår at adopsjon av digital teknologi ikke kommer uten trusler. Cyberkriminalitet har aldri forekommet oftere eller kostet bedrifter mer enn det gjør i dag. De som ikke har fått på plass en strategi og plan for informasjonssikkerhet, burde absolutt prioritere dette.

Under coronapandemien har Smart Innovation Norway lagt til rette for å hjelpe og bistå klyngepartnere i NCE Smart Energy Markets og Cluster for Applied AI på best mulig måte – og tilbyr blant annet ulike webinarer, digitale møteplasser og rådgivning.

– Først og fremst kan vi hjelpe våre partnere med å forstå hvilke krav digitalisering stiller til en organisasjon, og hvordan de kan utnytte digital teknologi til både å forbedre og automatisere eksisterende prosesser og innovere, avslutter Ruscelli.

  • Har du spørsmål om digitalisering, eller trenger hjelp med digital omstilling av din bedrift? Ta kontakt

Om Datatjenesten

Datatjenesten er en ledende leverandør av administrative IT-løsninger samt tjenester og service i tilknytning til dette.

  • Komplett IT-leverandør: Rådgiver, installerer og hjelper med drift og support av IT-løsninger.
  • Serverdrift: Drifter løsningene for sine kunder, slik at de kan fokusere på sin kjernevirksomhet.
  • Timeregistrering: Ledende verktøy for tidsregistrering, arbeidsplanlegging og HR-administrasjon.
  • Telekom: Datatjenesten er medlem av Mobit, en landsdekkende kjede som leverer skybaserte og mobile løsninger.
  • Regnskap: Leverer det beste innen regnskapsprogram – både på jorden og i nettskyen. Smarte løsninger for automatisering.
  • CRM: Kundene er det viktigste en bedrift har. Datatjenesten leverer markedets beste CRM-system, som hjelper bedrifter med å ta vare på kundene sine.
  • Lønnssystemer: Markedets beste lønnssystem. Smarte tilleggsløsninger gjør at du blant annet kan fylle ut reiseregning via mobil.

Kilde: datatjenesten.no