13 selskaper presenterte seg under «Medlemmenes dag»

 
 

13 selskaper presenterte seg under «Medlemmenes dag»:

– Å lykkes med maskinlæring og AI er en tverrfaglig sak

Torsdag arrangerte Smart Innovation Norway «Medlemmenes dag» for nye partnere næringsklyngen i Cluster for Applied AI. Målet var å bli bedre kjent med hverandre, knytte kontakter og bygge nettverk.

Av Mari Kristine Buckholm, 28. februar 2020

– Jeg ville se på hva klyngen kan tilby og hva som finnes av spennende samarbeidsmuligheter, særlig knyttet til forskningsprosjekter og EU-prosjekter, forteller Tom Hansen, koordinator for faggruppe maskinlæring i Norsk Geoteknisk Institutt (NGI), om hvorfor han tok turen til Simulatorsenteret i Halden på torsdag.

Han stod selv på scenen og presenterte sin stiftelse under «Medlemmenes dag». NGI er Norges ledende geotekniske fagmiljø og er et internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, med utenlandskontorer i Houston, USA, og Perth, Australia.

– Vi jobber med alt som har med grunnforhold å gjøre, deriblant ras, skred, tunneldriving, datainnsamling av grunnundersøkelser, labanalyser – alt knyttet til å bygge i grunnen og fundamentere grunnforhold, forklarer Hansen.

Vil kombinere kompetanse

Han kan røpe at dagen bar frukter og at det var særlig interessant å høre fra Institutt for Energiteknikk (IFE) og de andre forskningsinstitusjonene.

– Jeg tror det kan være spennende å samarbeide tettere med dem. I tillegg var det interessant å høre om suskessraten Smart Innovation Norway har når det gjelder å lande EU-forskningsprosjekter og hva det gir av muligheter, påpeker Hansen.

Han legger til:

– Det å lykkes med maskinlæring og kunstig intelligens (AI) er en tverrfaglig sak. Vi sitter på mye data og en del kompetanse på maskinlæring. Vi ønsker å kombinere med andres miljøer og jobbe sammen, særlig internasjonalt, og det er derfor vi er med i næringsklyngen.

På jakt etter nye AI-løsninger

Christoffer André Nilsen (til høyre) og Morten Hermanseter er begge utviklere i Logiq AS, og representerte sitt selskap under «Medlemmenes dag» i Halden.

– Vi ønsker å få vite om interessante løsninger innenfor AI, hva slags muligheter som finnes i miljøet og hvordan vi kan samarbeide med andre klyngepartnere, forteller Nilsen.

Logiq har kontorer i Halden, Oslo og Stockholm og leverer skybaserte løsninger for håndtering av forretningskritiske data mellom sine kunder og deres handelspartnere. I dag utveksler selskapet elektroniske faktura, ordre, bekreftelser, kataloginformasjon og beslektede handelsdokumenter i et globalt nettverkbestående av mer enn 100 000 selskaper.

– Vi sitter på veldig mye data, og det er relevant for oss å dra inn ideer og tanker fra andre bedrifter. Se hvordan de bruker AI og hvordan vi kan vinkle det inn mot det vi gjør. Det tar vi med oss herfra i dag, sier Hermanseter.

Oppfordrer mennesker til å møtes

Prosjektleder for Cluster for Applied AI, Marianne Jansson Bjerkman, er svært fornøyd med dagen og engasjementet fra deltakerne.

– Det har vært en fantastisk fin dag. Vi har hørt mye fra klyngemedlemmene våre og hvordan de forholder seg til teknologien kunstig intelligens, hvordan de utvikler den, hvordan de tar den i bruk og hvordan vi kan jobbe sammen i fremtiden for å skape enda mer innovasjon, kommenterer hun.

Bjerkman (bildet) forteller at det kommer til å bli arrangert flere slike samlinger, hvor nye medlemmer presenterer seg og får muligheten til å opprette kontakt med partnere som kan bidra med komplimentær kompetanse og løsninger.

– Vi vet at hvis vi får mennesker til å møtes, vil nettverket fungere mye bedre. Fremover skjer det mye. Vi arrangerer frokostmøter, vi er med på Norges næringslivsdelegasjon til Sverige i mai og vi tilbyr etterutdanninger i samarbeid med ledende universiteter i Norge. Jeg anbefaler alle å sjekke ut disse aktivitetene på nettsiden vår, avslutter prosjektlederen.